PS5 Kopen

Er gaan al enige tijd geruchten omtrent de release van de PlayStation 5, maar helaas kun je op dit moment nog geen PS5 kopen. Sony heeft al wel bekend gemaakt dat er hard gewerkt wordt aan de nieuwe console en de release is nabij. De ps5 release date is op 19 november 2020. Als we kijken naar de afgelopen releases van PlayStation ligt deze datum in de lijn der verwachting. Dit is het moment voor Sony om het maximale uit de release te halen. Een week eerder kunnen de inwoners van Amerika en Japan al een PS5 kopen. De eerste beelden van de nieuwste gameconsole werden kortgeleden al getoond aan de wereld via een livestream. De ps5 pre-order zal snel beginnen bij verschillende winkels.

PS5 Kopen? Bestel eerst een PlayStation 4!

WinkelBestellen
logo-bolcom-klein-product-pageNaar Bol.com
logo-mediamarkt-product-page-v2Naar Mediamarkt.nl
logo-nedgame-klein-product-pageNaar Nedgame.nl
logo-coolblue-klein-product-pageNaar Wehkamp.nl
logo-coolblue-klein-product-pageNaar Coolblue.nl

PlayStation 5 release date countdown

2020/11/19 00:00:00

PlayStation 5

PS5 Console met controller

Release datum: 19 november 2020

Prijs: € 499,-

Inclusief controller: Ja 1x

Blu-ray speler: Ja

Omschrijving: De nieuwste gameconsole van Sony genaamd de PlayStation 5 is de krachtigste spelcomputer van dit moment. Haal het maximale uit je games met de nieuwste features van de PS5.

PlayStation 5 Digital

PS5 Digital Edition met controller

Release datum: 19 november 2020

Prijs: € 399,-

Inclusief controller: Ja 1x

Blu-ray speler: Nee

Omschrijving: De PlayStation 5 digital is ontworpen voor gamers die geen stapels met spellen in hun kast willen bewaren. De digital versie beschikt namelijk niet over een gleuf voor Blu-Ray discs. Alle gekochte spellen moeten gedownload en bewaard worden op harde schrijf van de console.

PS5 kopen op de release

We moesten er even op wachten, maar op 11 juni 2020 kwam Sony dan eindelijk met de eerste beelden van de PlayStation 5. Het ontwerp van de nieuwe gameconsole lijkt niet op het gerucht wat de ronde deed, maar heeft er wel een aantal invloeden van. Naast het moderne ontwerp viel ook op dat er 2 varianten op de markt komen. De PlayStation 5 en de PlayStation 5 digital. Bij de digital variant ontbreekt de gleuf van de blu-ray speler. Tijdens de showcase werd de spelcomputer zowel staand als liggend getoond.

PlayStation 5 specificaties

Sony laat steeds meer informatie los over de PS5. Zo is onder andere bekend dat de PlayStation 5 een resolutie ondersteunt van 8k en de spelcomputer standaard wordt voorzien van een snelle SSD harde schijf. SSD harde schijven zijn in vergelijking met de standaard schijven in bijvoorbeeld de PS4 Pro veel en veel sneller. De gegevens kunnen hierdoor velen sneller geladen worden, zoals te zien is in onderstaand filmpje. In een video is te zien dat de laadtijd bij een PlayStation 4 Pro ongeveer 8 seconden is. Bij de Playstation 5 is de laadtijd nog geen seconde, namelijk 0,83. Deze test is uitgevoerd met een PS4 Game. Het zou kunnen zijn dat de laadtijd toeneemt met games die geoptimaliseerd zijn voor de PlayStation 5. Naast de upgrade van de harde schijf zal ook de CPU en GPU aanzienlijk verbetert worden. Dit is ook noodzakelijk om de snelheden en resolutie te kunnen bereiken. 

OnderdeelSpecificatie
CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz
GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz
Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit
Memory Bandwidth448GB/s
Interne hardeschijf SSD825GB
IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Uitbreidbare hardeschijfNVMe SSD Slot
Externe hardeschijfUSB HDD ondersteuning
Blu-ray speler4K UHD Blu-ray speler (niet aanwezig op de digital versie)
Video output4K 120Hz, TVs, 8K TVs, VRR (HDMI ver.2.1)

PS5 pre-order

Wanneer jij als eerste een PS5 wilt kopen is een ps5 pre-order plaatsen de beste optie. De eerste webwinkels hebben binnenkort een PS5 pre-order mogelijkheid. Dit houdt in dat je als eerste een gameconsole ontvangt, zodra deze beschikbaar is. Ook zijn er winkels waar je met een kleine aanbetaling in een chronologische wachtrij komt. Dit geeft alleen geen garantie op het als eerste ontvangen van de nieuwste spelcomputer. Afhankelijk van de grote van de wachtrij i.c.m. de voorraad worden de pre-orders geleverd. Normaal ben je met een pre-order verzekerd van een PlayStation 5 op de dag van release.  

PS5 release date

Sony heeft de officiële PS5 release datum bekend genaamd. Binnen Europa zal de nieuwste gameconsole beschikbaar zijn op 19 november 2020, zo ook in Nederland. Dit gerucht ging al langere tijd, maar is nu ook bevestigd door Sony zelf. Een strategische keuze, aangezien dit zal zorgen voor hoge verkoopcijfers i.v.m. de feestdagen. Met de feestdagen worden de kerstdagen bedoelt. Je kunt de playstation 5 voor de ps5 release date al wel bestellen bij verschillende winkels. Dit doe je dan met een pre-order. De eerste winkels bieden ondertussen de mogelijkheid tot het plaatsen van een pre-order, maar geven geen garantie dat je de console ook daadwerkelijk als eerste ontvangt. 

PS5 Pre-Order plaatsen

Als eerste een PlayStation 5?

The future of gaming

Op 29 mei 2020 kondigde Sony al een conferentie aan voor 4 juni 2020 omtrent de PlayStation 5. De conferentie werd later uitgesteld door Sony en heeft toen een nieuwe datum gekregen, namelijk 11 juni 2020. Sony liet voor de showcase nog weinig los over de spelcomputer, maar hier kwam op 11 juni verandering in. De conferentie, met de titel “The Future of Gaming” begon om 22:00 uur Nederlandse tijd en was te volgen via Twitch en YouTube. Er zijn verschillende PlayStation 5 games bekend gemaakt. De showcase op 11 juni bestond uit veel entertainment elementen. Aan het einde van showcase, na het tonen van de nieuwe games, werd de playstation 5 onthuld.

De beste PlayStation bundels vind je bij onze partners

logo-bolcom-klein-product-page
logo-nedgame-klein-product-page
logo-mediamarkt-product-page-v2

PS5 prijs

Een ps5 kopen voor de beste prijs wil natuurlijk iedereen, maar als je als eerste in het bezit wilt zijn van de nieuwste gameconsole zul je de hoofdprijs moeten betalen. Een playstation 5 aanbieding ga je natuurlijk niet gelijk in het begin vinden. De ps5 prijs verschilt per console. De PS5 Digital Edition is namelijk honderd euro goedkoper dan de standaard PlayStation 5. 

PlayStation 5: € 499,-
PlayStation 5 Digital Edition: € 399,-

Een ps5 prijs van 499 euro is acceptabel wanneer je dit vergelijkt met een ps4 kopen

Digital Edition PS5 Kopen

Voor de release op 19 november 2020 zijn er twee PlayStation consoles beschikbaar. Naast de standaard spelcomputer komt er ook een Digital Edition. Met de PS5 Digital Edition kun je alleen gamen, wanneer je de spellen online koopt en deze download op de harde schijf. De Digital Edition beschikt namelijk niet over een blu-ray speler. Mocht je nog stapels games en films in huis hebben op blu-ray kun je beter de standaard PlayStation 5 aanschaffen.

PlayStation 5 aanbieding

We wachten met smart op de release van de PlayStation 5. De eerste PS5 aanbiedingen zullen snel komen, aangezien de release date nu bekend is. Alle winkels willen namelijk een zo aantrekkelijk mogelijk PlayStation 5 aanbieding verkopen. Wanneer je zo snel mogelijk wilt gamen op de nieuwe krachtige spelcomputer van PlayStation hoef je dus niet te wachten tot de prijzen dalen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid al gebeuren kort na de release. Ook PS5 aanbiedingen met extra games en controllers zullen snel beschikbaar zijn. 

PS5 aanbieding PlayStation 5

Backwards compatibility

Voor veel gamers is de backwards compatibility op de Playstation 5 een must. Met backwards compatibility kun je namelijk je opgeslagen games verhuizen van je PS4 naar de PS5. Mocht je dus al langere tijd gamen op een Playstation 4, dan hoef je niet opnieuw te beginnen aan een game wanneer je een PlayStation 5 gekocht hebt. Dit is functie die menig PlayStation gamer belangrijk vindt, aangezien je veel tijd hebt besteed om een bepaald doel te bereiken in je game en niet opnieuw wilt beginnen. Je hoeft dus ook niet te wachten met een PS5 kopen. Nu een PS4 kopen en je opgeslagen data verhuizen naar een PlayStation 5 wanneer je deze in je bezit hebt. 

PS5 Speculaties

Er is al wat informatie bekend over de PlayStation 5, maar een groot gedeelte ervan blijft toch speculeren. We weten nu eindelijk hoe de console eruit gaat zien, maar welke bundels er komen en wat de exacte mogelijkheden zijn is niet bekend. Ook de naam was langere tijd een grote speculatie. Er waren veel geruchten dat de volgende PlayStation de naam “PlayStation Next-Gen” zou krijgen, maar volgens de laatste berichten van Sony wordt de naam gewoon PlayStation 5. Het logo lijkt ook op de eerder uitgebrachte gameconsoles van Sony. 

PlayStation 5 ontwerp

In mei 2019 heeft Sony een patent aanvraag gedaan voor een ontwerp van een “unknown electronic device”. Dit onbekende apparaat duidt zeer sterk op het nieuwe ontwerp van de PlayStation 5. Een complexe behuizing met een “V” vorm uitsparing in het midden. Deze uitsparing dient waarschijnlijk als invoer van lucht voor de koeling van de spelcomputer. Op de afbeeldingen zijn ook meerdere usb poorten te zien en een disk ingang. Op het internet zijn ook meerdere 3D renders van deze schets te vinden om een goede indruk te krijgen hoe de PS5 er daadwerkelijk uit gaat zien. Maar ook dit waren alleen speculaties, aangezien Sony op 11 juni 2020 een heel ander design onthuld heeft. Een mooie vormgegeven PlayStation 5 die wel invloeden heeft van de eerder gelekte schets.

PS5 kopen ontwerp patent
ps5 logo

PS5 naam en logo

Tijdens de CES 2020 begon Sony hun conferentie met het vrijgeven van het logo van de PlayStation 5. Het logo van de PS5 lijkt sprekend op het oude vertrouwde logo van de PlayStation 4. Hieruit blijkt ook dat de nieuwe gameconsole van Sony de naam PlayStation 5 krijgt en niet “next generation” zoals langere tijd beweerd werd. Voor de rest maakte Sony weinig bekend over hun nieuwe console. Het is wel overduidelijk dat ze genieten van het teasen en daarom kleine beetjes bekendmaken.

PlayStation 5 DualSense Controller

De eerste officiële zichtbare aankondiging van de PS5 is de release van de PlayStation 5 Dualsense controller. Door het vrijgeven van de controller krijg je een eerste indruk hoe de PS5 er uit gaat zien. Op de afbeeldingen van Sony is de Dualsense controller te zien in een witte uitvoering. Het is niet bekend of er ook een zwarte variant komt. De reactie op de nieuwe witte controller zijn niet mals en dit heeft alles met de kleur te maken. Verder lijkt volgens velen de Dualsense controller op de controllers van de concurrent, maar dit hoeft niet direct een nadeel te zijn. De belangrijkste features van de nieuwe PlayStation 5 controller zijn haptische feedback, triggers, usb c en de “create” knop. Door het toepassen van haptische feedback krijgt de trilfunctie een realistischer gevoel. Dit geldt ook voor de triggers. Door weerstand toe te passen op de triggers krijg je een beter gevoel bij de game die je op dat moment speelt. De share knop op de PS4 controllers wordt vervangen voor een create knop en het opladen van de controller gebeurt door middel van usb c.

ps5 dualsense contoller

All images credits: Sony

PS5 kopen in een Bundel

Net als bij een ps4 kopen mag je verwachten dat de PlayStation 5 geleverd gaat worden in diverse spelbundels. Wanneer je dus een playstation 5 wilt aanschaffen kun je het beste gaan kijken naar een bundel. Zo heb je gelijk een of meerdere games bij je nieuwe console en misschien zelfs een tweede controller. Als je niet wilt wachten op de ps5 kun je natuurlijk ook eerst een ps4 bundel bestellen. Zo kun je gelijk genieten van de beste gameconsole en heb je even de tijd om het gamen goed onder de knie te krijgen.

Veelgestelde vragen

Is de PlayStation 5 al te koop?

De PlayStation 5 is op dit moment nog niet verkrijgbaar. De officiële release datum is in Europa op 19 november 2020

Wat gaat de PS5 kosten?

De prijzen van de PlayStation 5 zijn bekend. De normale PlayStation 5 (met Blu-Ray speler) kost € 499,-. De PS5 Digital Edition kost € 399,-. Binnenkort zullen ook de PS5 pre-orders beginnen.

Zijn er twee soorten PlayStation 5?

Tijdens de showcase op 11 juni 2020 waren er twee soorten spelcomputers te zien. Een PlayStation 5 met gleuf voor een disk en eentje zonder. De PlayStation 5 zonder gleuf heeft de subtitle ‘digital’. De PlayStation 5 digital is alleen bedoelt om games op te downloaden. Een game halen bij een lokale winkel op blu-ray en gebruiken is op de digital versie dus niet mogelijk.

Wat zijn de specificaties?

De PlayStation 5 specificaties zijn al een tijdje bekend. Zo beschikt de console over een snelle SSD harde schijf en levert het hoge resolutie beelden van 8k. Verdere specificaties kun je hieronder vinden:

Onderdeel Specificatie
CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz
Memory/Interface 16GB GDDR6/256-bit
Memory Bandwidth 448GB/s
Interne hardeschijf SSD 825GB
IO Throughput 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Uitbreidbare hardeschijf NVMe SSD Slot
Externe hardeschijf USB HDD ondersteuning
Blu-ray speler 4K UHD Blu-ray speler (niet aanwezig op de digital versie)
Video output 4K 120Hz, TVs, 8K TVs, VRR (HDMI ver.2.1)


Kan ik mijn PS4 games ook spelen op de PlayStation 5?

Ja dit is mogelijk! De PlayStation 5 heeft namelijk backwards compatibility. Dit betekent dat je je complete game bibliotheek kunt meenemen van je PS4 naar de PS5.

Kan ik al een PS5 pre-order plaatsen?

Een PS5 kopen is nog niet mogelijk, ook niet het plaatsen van een pre-order. Binnenkort zullen de eerste winkels starten met de pre-orders van de PlayStation 5.

Koop eerst een PS4, want backwards compatibility is mogelijk